AB’deki kullanıcılar, Meta hizmetleri arasındaki bilgi paylaşımını durdurabilecek


Meta, Mart 2024’te yürürlüğe girecek olan Dijital Pazarlar Yasası’na (DMA) uyum sağlamak amacıyla, Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı ve İsviçre’deki kullanıcılara hizmetlerini ve özelliklerini nasıl kullanabilecekleri konusunda daha fazla seçenek sunacak.

Meta tarafından yapılan açıklamaya göre, önümüzdeki birkaç hafta içinde kullanıcılar, Meta hizmetleri arasında bilgi paylaşımı isteyip istemeyeceklerini seçebilecekleri konusunda kendilerini bilgilendirecek bildirimler alacaklar. Kullanıcılar, bilgilerinin Instagram ve Facebook hesaplarında kullanılması için Hesap Merkezi aracılığıyla hesaplarını bağlamaya devam etmek veya bilgilerinin artık hesaplar arasında kullanılmaması için Instagram ve Facebook hesaplarını ayrı ayrı yönetmek arasında seçim yapabilecek.

Facebook Messenger’ı kullanan kişiler, Facebook Messenger’ı Facebook hesaplarıyla kullanmaya devam etmek isteyip istemeyeceklerini veya bağımsız bir yeni Messenger hesabı oluşturmayı tercih edebileceklerini seçebilecekler. Facebook bilgileri olmadan yeni bir Messenger hesabı oluşturmayı seçen kişiler, Messenger’ın özel mesajlaşma ve sohbet, sesli ve görüntülü arama gibi temel hizmet olanaklarından yararlanabilecek.

Facebook Marketplace’i kullanan kişiler, Facebook bilgilerini kullanan veya kullanmayan bir Marketplace deneyimi arasında seçim yapabilecek. Facebook bilgilerini Marketplace deneyimleri için kullanmayı seçen kişiler için mevcut Marketplace deneyimi kalacak. Facebook bilgilerini Marketplace deneyimleri için kullanmamayı tercih eden kişiler yine de ilanlara göz atabilecek ve ürün alıp satabilecekler.

Facebook’ta oyun oynayan kişiler, Facebook bilgilerini kullanan bir oyun deneyimi veya Facebook bilgileri olmadan bir deneyim arasında seçim yapabilecek. Facebook’ta oynadıkları oyunlar için Facebook bilgilerini kullanmayı seçen kişiler, çok oyunculu oyunlar, oyun içi satın almalar ve kişiselleştirilmiş oyun önerileri gibi özelliklere sahip olacak. Facebook’ta oynadıkları oyunlarda Facebook bilgilerini kullanmamayı seçen kişiler, bazı tek oyunculu oyunları oynayabilecek.

Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı ve İsviçre’deki kullanıcıların Facebook ve Instagram’ı ücretsiz olarak reklamlarla kullanma veya reklam görmeyi durdurmak için abone olma olanağına sahip olduğunu belirten Meta, kullanıcılar reklam görmeyi durdurmak için abone olurlarsa bilgileri reklamlar için kullanmayacağını açıkladı.

Meta, “DMA, Meta’nın desteklediği bir hedef olan dijital pazarlarda rekabet edilebilirliği ve adaleti teşvik etmeyi amaçlıyor. Meta’nın AB’deki ürünlerinin DMA’ya uygun olmasını ve insanlara değer sunmasını sağlamak için çok çalışmaya devam etmeye kararlıyız.” dedi.