Amazon ve iRobot, satın alma anlaşmasını feshetmek etmek için karşılıklı olarak anlaştı


Amazon ve iRobot, daha önce duyurulan ve resmi olarak imzalanan satın alma anlaşmasını feshetmek için karşılıklı bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Ağustos 2022’de Amazon, iRobot’u 1,7 milyar dolar karşılında satın alacağını açıklamıştı.

Satın alma anlaşmasının feshi, iRobot’un yeniden yapılanmasına sebep olacak. Şirket, yeniden yapılanmanın bir parçası olarak işgücünün yaklaşık yüzde 31’ini, yani 350 çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. Ayrıca iRobot Kurucusu ve CEO’su Colin Angle da istifa edecek. Aktarılan bilgilere göre, iRobot’un mevcut Başkan Yardımcısı Glen Weinstein geçici CEO olacak. Geçmişte bağımsız yönetim kurulu başkanı olan Andrew Miller ise yönetim kurulu başkanı olacak.

iRobot konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Amazon’un iRobot’u satın alması önerisinin Avrupa Birliği’nde düzenleyici onaya giden bir yolu yok, bu da Amazon ve iRobot’un birlikte ilerlemesini engelliyor; tüketiciler, rekabet ve inovasyon açısından bir kayıp.

Bu anlaşma, Amazon’un iRobot’un sürekli inovasyonuna yatırım yapmasına ve iRobot’un müşterilerin zaten sevdiği ürünlerin fiyatlarını düşürmesine destek vermesine olanak tanıyacaktı.”

“Amazon’un iRobot’u satın alma işleminin devam edememesinden dolayı hayal kırıklığına uğradık” diyen Amazon Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Hukuk Müşaviri David Zapolsky sözlerine şöyle devam etti:

“Evde tüketici robotiğinin geleceğine inanıyoruz ve tüketicileri memnun eden ve hayatlarını iyileştirecek şekillerde sorunları çözen iRobot ürünlerinin her zaman hayranı olduk. Amazon ve iRobot, ekiplerimizin birlikte neler oluşturabileceğini görmekten heyecan duyuyordu. ve bu işbirliğini gerçeğe dönüştürmek için yorulmadan çalışan herkese derinden minnettarız. Bu sonuç, tüketicilerin hayatlarını daha kolay ve daha keyifli hale getireceğinden emin olduğumuz daha hızlı inovasyon ve daha rekabetçi fiyatlardan mahrum bırakacaktır. Bu, iRobot gibi şirketlerin küresel pazarda, özellikle robot teknolojisi gibi hızlı hareket eden teknoloji segmentlerinde aynı düzenleyici gerekliliklere tabi olmayan şirketlere ve ülkelere karşı daha iyi rekabet etmesine yardımcı olur. satın almayı başarıya giden bir yol olarak görebiliyoruz ve bu hem tüketicilere hem de rekabete zarar veriyor; düzenleyicilerin korumaya çalıştıklarını söyledikleri şeyler.”

iRobot Kurucusu ve CEO’su Colin Angle, “iRobot, tüketici robotlarını gerçeğe dönüştürme konusunda net bir vizyona sahip bir inovasyon öncüsüdür. Amazon’la olan anlaşmanın feshedilmesi hayal kırıklığı yarattı, ancak iRobot artık hayatı daha iyi hale getiren ve dünya çapındaki müşterilerimizin sevdiği düşünceli robotlar ve akıllı ev yenilikleri üretmeye devam etme odağı ve kararlılığıyla geleceğe dönüyor.” dedi.

Amazon ve iRobot, Amazon’un iRobot’a önceden kararlaştırılan fesih ücretini ödemesi de dahil olmak üzere, işlemle ilgili tüm bekleyen sorunları çözen bir fesih sözleşmesi imzaladı. Amazon, anlaşmanın feshi sebebiyle iRobot’a 94 milyon dolar fesih ücreti ödeyecek.