Microsoft, 2024’ün ikinci çeyreğinde 62,02 milyar dolar gelir elde etti


Microsoft, 2024 mali yılının ikinci çeyreğine ait finansal sonuçları açıkladı. Şirket ikinci çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,6 artışla 62,02 milyar dolar gelir elde ettiğini ve hisse başına gelirinin 2,92 dolar seviyesinde olduğunu duyurdu.

Microsoft’un Akıllı Bulut segmenti, analistlerin tahminlerini aşarak yüzde 20’lik bir büyümeyle 25,88 milyar dolar gelir elde etti. Azure bulut altyapısı, SQL Server, Windows Server, Nuance, GitHub ve kurumsal hizmetleri içeren bu segment, Microsoft’un büyümesinin ana itici gücü oldu. Azure ve diğer bulut hizmetlerinden elde edilen gelir ise yüzde 30 arttı.

Microsoft finans yöneticisi Amy Hood, Azure ve diğer bulut hizmetlerindeki büyümenin yüzde 6’sının yapay zekaya bağlı olduğunu açıkladı. CEO Satya Nadella ise Microsoft’un şu anda 53 bin Azure AI müşterisine sahip olduğunu ve bu müşterilerin üçte birinin son bir yılda Azure’a katıldığını belirtti.

Office üretkenlik yazılımı, LinkedIn ve Dynamics’i içeren Üretkenlik ve İş Süreçleri birimi, 19,25 milyar dolar gelir elde ederek analistlerin tahminlerini yüzde 13 oranında aştı. Microsoft, bu segmentte de yapay zekaya yatırım yapmaya devam ediyor ve Microsoft 365 üretkenlik paketlerine aylık 30 dolarlık Copilot AI eklentisi satmaya başladı.

Microsoft, 2024’ün ikinci çeyreğinde Activision Blizzard’ı satın alma işlemini tamamladı ve bu satın almanın etkisi Xbox oyun bölümünde net bir şekilde görüldü. Xbox’ın geliri yüzde 60 artarken, genel oyun geliri yüzde 48 arttı. Activision Blizzard, 2 milyar dolar gelir ile dikkat çekici bir performans gösterdi.

Microsoft’un 2024 mali yılının ikinci çeyreğine ilişkin kazanç raporu, şirketin güçlü bir büyüme ivmesi yakaladığını ve bulut bilişim, oyun ve yapay zeka gibi alanlarda önemli yatırımlar yaptığını gösteriyor. Satın alınan Activision Blizzard’ın da Microsoft’un oyun segmentine önemli katkılar sağlayacağı öngörülüyor.