Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Dünya’ya döndü


Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Axiom Mission 3 veya kısa adıyla Ax-3 mürettebatı, 7 Şubat Çarşamba günü Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) ayrıldıktan sonra, 9 Şubat Cuma günü Dünya’ya döndü. SpaceX Crew Dragon kapsülü, TSİ 16:30’da Florida kıyılarına güvenli bir şekilde iniş yaptı. Ax-3 mürettebatının dönüşü, tüm Avrupa’yı kapsayan ilk ticari astronot görevini ve Axiom Space’in ISS’ye yaptığı üçüncü mürettebatlı görevini resmi olarak tamamladı.

Ax-3 mürettebatı arasında ABD ve İspanya’dan Komutan Michael López-Alegría, İtalyan Hava Kuvvetleri’nden Pilot Walter Villadei, Türkiye’den Görev Uzmanları Alper Gezeravcı, İsveç ve Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) Marcus Wandt yer alıyor.

“Ax-3 astronotlarımızın başarıyla geri dönüşü, insanlı bir uzay uçuşu görevinin tamamlanmasından daha fazlasını ifade ediyor.” diyen Axiom Space CEO’su Michael Suffredini sözlerine şöyle devam etti:

“Bu, ticari uzay araştırmalarında çok önemli bir anı ve Avrupa’nın alçak Dünya yörüngesindeki arayışları için önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor. Axiom Space’in ISS’e yaptığı ilk üç ticari misyon, sekiz ülkeyi ve aynı zamanda Ax-3’te ilk kez Avrupa Uzay Ajansı’nı temsil eden çeşitli mürettebatla uzaydaki uluslararası ilerlemenin bir kanıtıdır. Bu görevlerin başarısı, Axiom İstasyonuna doğru yolculuğumuz boyunca önemli bir adımdır ve alçak Dünya yörüngesine erişimi genişletmeye yönelik sürekli çabalarımızın altını çizmektedir.”

Ax-3 mürettebatı, ISS’e kenetlenmiş 18 günlük görevleri sırasında, 30’dan fazla farklı deney ve 50’den fazla sosyal yardım görevi yürüterek yörüngedeki laboratuvarda yaşadı ve çalıştı. Uçuş sırasında olduğu kadar, görev öncesinde ve sonrasında yerde toplanan insan araştırma verileri, Dünya’daki ve mikro yerçekimindeki insan fizyolojisinin anlaşılmasını geliştirecek.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, 18 gün boyunca kaldığı ISS’te Türkiye Uzay Ajansı (TUA), TÜBİTAK Uzay ve çeşitli kurumlar tarafından hazırlanan 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalıştı. Bu deneyler, mikro yer çekimi, uzay ortamında insan sağlığı, Tuz Gölü bitkisinin uzay ortamında araştırılması, katı-akışkan karışımların yerçekimsiz ortamda araştırılması gibi alanlarda çeşitlilik gösteriyor.