Uzay yolculuğu başlayan Alper Gezeravcı, ilk Türk astronot unvanını aldı


Axiom Space’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) giden ilk tüm Avrupa ticari astronot misyonu olan Axiom 3 veya kısa adıyla Ax-3, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle başarıyla fırlatıldı. SpaceX Dragon uzay aracının 20 Ocak Cumartesi günü TSİ 13:40 civarlarında ISS Harmony modülünün uzaya bakan limanına yanaşması bekleniyor.

Axiom 3 misyonu kapsamında farklı Avrupa ülkelerinden 3 astronot ile birlikte uzaya gönderileceği açıklanan ve bugün gerçekleşen başarılı fırlatmanın ardından uzay yolculuğu başlayan Alper Gezeravcı, ilk Türk astronot unvanını aldı.

Planlanan 14 günlük görevi sırasında Axiom 3 mürettebatı, 30’dan fazla deney ve 50’den fazla sosyal yardım görevi yürüterek yörüngedeki laboratuvarda yaşayacak ve çalışacak. Uçuş sırasında olduğu kadar, görev öncesinde ve sonrasında yerde toplanan insan araştırma verileri, Dünya’daki ve mikro yerçekimindeki insan fizyolojisinin anlaşılmasını geliştirecek. Ayrıca bu misyon, keşifleri gezegen dışına taşımak için endüstriyel ilerlemeler ve teknolojik gelişim fırsatlarından yararlanacak.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca kalacağı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Türkiye Uzay Ajansı (TUA), TÜBİTAK Uzay ve çeşitli kurumlar tarafından hazırlanan 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak. Bu deneyler, mikro yer çekimi, uzay ortamında insan sağlığı, Tuz Gölü bitkisinin uzay ortamında araştırılması, katı-akışkan karışımların yerçekimsiz ortamda araştırılması gibi alanlarda çeşitlilik gösteriyor.

Axiom 3 mürettebatı, ABD ve İspanya’dan misyon lideri Michael López-Alegría, İtalyan’dan Walter Villadei, Türkiye’den Alper Gezeravcı ile ve İsveç ve Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) Marcus Wandt’tan oluşuyor.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözü “İstikbal göklerdedir” oldu.

Alper Gezeravcı Kimdir?

Aralık 1979’da Mersin’in Silifke ilçesinde doğan Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladı. Ayrıca Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı.

Türk Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı, aralarında T-41, SF-260, T-37, T-38, F-5, KC-135 ve F-16’nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahip. Ayrıca Türk Hava Yolları’nda yedi yıl kaptanlık yaptı. Gezeravcı ayrıca uçuş lideri, uçuş emniyet görevlisi ve ticari havayollarında kaptan olarak görev yaptı.

Gezeravcı, son olarak Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak Adana’daki 10’uncu Üs Komuta Birimi’ne atandı. Filonun standardizasyonu ve değerlendirilmesi, tüm eğitim dokümanlarının Hava Kuvvetleri standartlarına göre düzenlenmesi, tüm F-16 ve KC-135R pilotlarının kontrol sürüşleri öncesinde sınavlarının yapılması ve filo dokümantasyon standartlarının denetlenmesinden sorumluydu.

Bir spor tutkunu olan Gezeravcı, tüplü dalış, yelkencilik, kampçılık ve rafting yapmaktan keyif alıyor ve dağ yürüyüşü ve binicilik konusunda geniş deneyime sahip. Askeri eğitimi sayesinde birçok hayatta kalma eğitimi kursuna ve askeri konuşlandırmaya katılmıştır.